Matkalender

PÅ TENNSTOPET I ÅR

Se hela kalendern ...

Vår klassiska meny

MAT PÅ TENNSTOPET

När du vill ha mat som den var förr som smakar lika utsökt då som nu, helt enkelt tidlösa klassiker.

Läs mer

Vi har alltid ett bord för dig

VAR SÅ SÄKER

Ring oss eller boka ditt bord här på hemsidan.

Läs mer

En Kort Historik

Vi ses på "Tennstopet"!

Historia

1867 öppnade f.d. fanjunkaren Sven Gustaf Högberg biljardsalong i fastigheten Fredsgatan 9. Verksamheten förvandlades snart till källare, belägen i kvarteret Rosenbads nordvästra hörn, mot Konstakademien. I början av 1870-talet bytte rörelsen namn till Rosenbads Schweizeri vilket innebar en inriktning på konditoriservering i samband med utskänkning av vin och likörer. Efter en tid upphörde konditoriförsäljningen för att ersättas av en enklare matservering tillsammans med vin- och spritförsäljning. 1881 övertogs rörelsen av Hedvig Ulrika Sjöberg under vars ledning näringsstället blev både populärt och livligt frekventerat.

Ett par år innehades verksamheten av källarmästaren B.G. Lindros, men 1891 köptes den av tenngravören Bror Axel Santesson, som kom att spela en stor roll i företagets historia. Han kom av en betydande tenngjutarsläkt och det var grunden till att verksamheten fick namnet Tennstopet så småningom, fast på en annan plats i Stockholms Klarakvarter. Santesson prydde väggarna med tennpjäser, vilket snart kom till uttryck i folkmun. Omedelbart kom konstnären Vicke Andrén att rekommendera kollegerna att:
- Vi ses på "Tennstopet"! Och 1892 blev Tennstopet det officiella namnet.

Sommaren 1893 fick Santesson besked att huset skulle rivas och lämna plats för Stockholms Sparbank. 1895 öppnades restaurangen på nytt vid Vattugatan 8.

Sedan centralstationen invigts 1872 på utfylld mark i Klara sjö, kom Nedre Norrmalm att bli stadens centrum. Tidningarna med officiner och tryckerier fann här sin självklara plats.

Gamla Stans roll som medelpunkt var härmed förbi. Journalister och redaktörer, författare och konstnärer som Carl Larsson, Oscar Björk och andra började ses på Tennstopet. 1902 övertogs stället av O.Johansson. För att ytterligare popularisera verksamheten genomförde han en del nymodigheter, bl.a. genom ett namnbyte. I huset fanns ett hotell med namnet Metropol och Johansson gav restaurangen namnet Restaurang o. Café Metropol. Samtidigt tog han bort Schweizeribeteckningen för alltid — utom på skylten utanför ingången. Namnändringen var inte lyckosam vare sig för honom eller hans efterträdare Fr. Nilsén, vilken gjorde konkurs.

En ny ägare, Torsten Videlius, tog omedelbart tillbaka det gamla namnet 1904. Det blev Källaren Tennstopet. Videlius drev stället till 1920 då det övertogs av hans änka som fortsatte under ytterligare fem år.

1917 tvångsinlöste Stockholms vin- & spritmonopol alla privata vin- och spritagenter.

W Hedström var en av ägarna till Vinhandelsbolaget J.D. Grönstedts & Co som löstes in.

För dessa pengar köpte Hedström, Café de Commerce som låg vid Slottsbacken. Småningom upphörde krogverksamheten där och Hedström köpte Tennstopet. Den nye ägaren kunde glädja sig åt en lugn och lönande affärsverksamhet tills han på sin sextiofemårsdag kunde överlämna rörelsen till sin son Nils Henrik, 1938.

Källarmästare Gunnar Wiberg tillträdde som ägare 1953. Surströmmingen fortsatte som tidigare att vara årets kulinariska höjdpunkt, samtidigt som husmanskosten fick en framskjuten plats på menyn.

1964 föll dödsdomen över det hus, Vattugatan 8, där Tennstopet då hade sin adress. Huset revs i februari 1965 men samma år uppstod Källaren Tennstopet i gamla restaurang Runans lokaler vid Dalagatan x Odengatan. Men öppnandet skedde i hemlighet.

Wiberg bjöd in hela den gamla stampubliken till en sista gravöl på tomten till det nu rivna huset Vattugatan 8. Bland rivningsmassorna körde Pripps bryggerier fram lastbilar med öltunnor som gästerna serverades från. Strax därefter var det dags för Wiberg att presentera nyheten om att Tennstopet inte var borta ur tiden. Verksamheten var helt enkelt flyttad! Så kördes bussar fram för att hämta gästerna till den nya adressen.

Att källarmästare Wiberg valde platsen Dalagatan x Odengatan, berodde helt enkelt på att där fanns närheten till Bonnierhuset, Åhlén & Åkerlunds Förlag, Saxon & Lindström och de nya tidningskvarteren i Marieberg. Journalister och redaktörer skulle alltså även fortsättningsvis ha närheten till Tennstopet. Det nya Tennstopet utrustades med träpaneler och inventarier från den tidigare adressen och man fortsatte den ursprungliga mattraditionen med husmanskost och den årliga surströmmingen.

Åren -71 till -75 hette källarmästaren Bror Björud och fr.o.m. 1976 drivs källaren Tennstopet av Gunnar Ekdahl, som därmed är den källarmästare som ägt och drivit stället längst.

Författaren och f. d. Klarabohemen Sven Bergqvist berättar: — Jag kom 1949 till Stockholm. Lämnade Hälsingland för att hamna i Klarakvarteren utan pengar eller bostad. Min situation liknade i allt de som snart kom att bli mina bröder och systrar i bohemkretsen. Jag kom hit, som alla de andra, för att förverkliga konstnärsdrömmen. Bli författare!

Det var nog ingen slump att den första person jag råkade på var författaren Birger Vikström. Han var redan känd som en författare och mycket omtyckt och läst av en stor allmänhet. Varken han eller jag hade pengar, med han ordnade så att vi fick både mat och dryck och det gick till på följande sätt; Birger tog mig till adressen Vattugatan 8. Där låg restaurang Tennstopet och där i tamburen stod rockvaktmästaren som Birger presenterade som August (Folke Augustsson). Strax hade August fått höra om vår belägenhet, om hunger och om fattigdom. August tog fram plånboken och lånade oss pengar till en ordentlig omgång inne i restaurangen.

Där inne träffade vi personer som jag i de flesta fall hade hör talas om, t.ex. Victor Arendoff, Harald Forss, Helmer Grundström, Nils Ferlins förra fästmö Beth Lagerlund samt en då för mig okänd journalist, Bengt Grive.

Här på Tennstopet var det liv och rörelse, vilket skilde platsen från andra restauranger. Man läste varandras manus, någon läste en dikt, man åt och drack. Det var insuttet och en härlig samhörighet bland gästerna. Under de här viktiga åren för mig var jag nog tre eller fyra gånger i veckan på Tennstopet, eller rättare, när man hade råd. Tennstopet blev en samlingspunkt som betydde mycket för gemenskapen bland oss drömmare eller mer eller mindre etablerade kulturpersonligheter. Miljön är unik där.ALLMÄNT OM TENNSTOPET

Tennstopets traditionella anknytning till press och journalistik manifesteras bland annat i tamburen där ett stort antal förstasidor från våra dagstidningar genom decennier pryder väggarna.

På Tennstopet har författare haft presskonferens när deras böcker har presenterats för massmedierna. Filmer har spelats in här liksom TV-program. Tennstopet har även berörts i ett antal böcker.

Sedan 1972 serveras vid ett tillfälle surströmming då hundratals gäster anländer. Det började med att skådespelaren Stig Järrel ringde och undrade om han kunde komma och serveras just surströmming. Den traditionen hade upphört sedan ett antal år då andra gäster visat ovilja att umgås med dofterna. Men vid det här tillfället ordnades surströmming år Järrel någon timme senare inne på källarmästarens kontor. Därmed återupptogs surströmmingstraditionen.

En nu tjugoårig tradition är Tennstopets osttunna. Till brödet innan maten serveras gästerna en hemlig ädelostblandning direkt ur en tunna vid bordet. Inte ovanligt att gäster säger att de besöker Tennstopet bara för det. 1982 påbörjades en annan tradition, ett Luciatåg med enbart manliga deltagare ur stampubliken. Cornelius Vreeswijk accepterade att vara 1987 års Lucia. Men han hann gå bort innan det blev aktuellt.

Tennstopets gäster säger sig uppskatta att krogen är befriad från musik medan man äter och skall umgås.DART PÅ TENNSTOPET

Alla dagar i veckan och året runt. På sju banor prövar elit- och amatörkastare sina färdigheter mot varandra. Här pågår organiserat spel i cupform och spelet är anslutet till Stockholms Dartförbund. Spontanspelet, då vem som helst kan ställa sig upp och kasta, har blivit en populär ingrediens i Tennstopets övriga verksamhet.

1957 tog Tennstopet darten till Sverige. Tio år senare beslöt man starta en större darttävling och för att ge den lite status bjöds några engelska elitspelare hit. Det gick till så att Tennstopet förstärkte första och andra priset i British Open, den tidens VM kan man säga. Priserna då var inte särskilt stora och spelarna som var vanliga människor, som knappt varit utanför sin hemstad. Därför var gratisresan och uppehället i Stockholm den tyngsta biten i priset. Det här medförde att hela dåtidens "världselit" kom och spelade på Tennstopet och gör det alltjämt. Cupen går under namnet Pewter Tankard Dart Cup och torde vara världens äldsta internationella darttävling som spelats på ett och samma ställe.

Av Dan Mellin

Vad som händer på Tennstopet.

KALENDARIUM

JANUARI
I slutet på januari intar skreitorsk menyn vilket vi naturligtvis kommer att uppmärksamma.

Tennstopet Lita på Tennstopet
{img:title}

Vi ses på Stopet

Köp Boken om Tennstopet

Om väggar kunde tala skulle de på restaurang Tennstopet i Stockholm ha mycket att berätta, även om sådant som borde förtigas. Du hittar vår bok

Tennstopets 150-åriga Saga

Boken om Tennstopet

Många av våra källare och traktörställen var förr i världen berömda för sina speciella maträtter. Låt oss exempelvis tänka på Operakälla

Läs fortsättningen..