Matkalender

PÅ TENNSTOPET I ÅR

Se hela kalendern ...

Vår klassiska meny

MAT PÅ TENNSTOPET

När du vill ha mat som den var förr som smakar lika utsökt då som nu, helt enkelt tidlösa klassiker.

Läs mer

Vi har alltid ett bord för dig

VAR SÅ SÄKER

Ring oss eller boka ditt bord här på hemsidan.

Läs mer

Klara i Förvandling

Utdrag Ur Boken "Klara i Förvandling"

UTDRAG UR BOKEN

av Sven Sandstedt m fl med teckningar av Bertil Kumlien

Men det där om krogarna i Klara, kanske läsaren påminner om en smula otåligt. Jovars, man kan allmänt säga att DN-folket höll sig till W6 på Klara Södra Kyrkogata, nedlagd hösten 1965, StT-folket gynnade det nu försvunna Tennstopet, som praktiskt taget låg i deras egen väg, och SvD-folket gick på Rosenbad, sedan man gynnat Kronprinsen på Drottninggatan, tills den populära krogen upphörde.

Luncherna kunde publicisterna inta dels på Kahns Bierstube på Karduansmakaregatan mellan Drottning- och Malmtorgsgatorna och efter 1910 på Löwenbräu på Jakobsgatan. Dit har grävskoporna inte hunnit, när de här raderna slås ner, men källarmästardynastin Pålsson väntas uppsöka andra ängder våren 1966. Eller så.

Någon gång gick man på Operakällaren, Stadshuskällaren eller Hamburger Börs, men det skedde mera sporadiskt. Social-Demokraten, senare Morgon-Tidningen, vid Norra Bantorget kom aldrig i blickfältet. Rickard Lindström, denne begåvade och festglade skribent, kunde väl någon gång förirra sig till Rosenbad, men det hände för sällan för att man ska tillerkänna Rickard Lindström hemortsrätt på Rosenbad. Där styrde Agnar Meurling med brinnande kärlek till allt publicistiskt. Han hade något fransyskt över sig med det svarta pipskägget och de smidiga handrörelserna. Publicistklubben hade omfattats av hans generositet redan på Rosengrens källare i Salvigränd i Gamla stan. Agnar Meurling kände alla pressmän, från Per Albin Hansson, som skickligt spelade biljard i Salvigränd och på Rosenbad, till yngste volontären. Publicistklubben skulle ha stått sig slätt i fråga om goda lokaler, om inte Agnar Meurling frikostigt ställt Rosenbads festvåning till förfogande. Där är PK ännu.

Klaras presskvarter har aldrig varit något paradis. Den som i ett 30-tal år vandrat där måste nog säga att trevligare stadsdelar finns. Våra skrivande damer tvangs många gånger att ta taxi hem på kvällen för att slippa uppvaktning av fyllhundar och andra skumma individer. Hjalmar Söderberg låter doktor Glas uttrycka sitt förakt för Stockholms skärgård med orden "Ett landskap hackat till kalops". Något liknande kan gälla för pressfolket och Klarakvarteren. Kalla det gärna hatkärlek - jobbet krävde att vi fanns där, men omgivningen ingav oss olust.

Natur och Kultur 1965

Texten är publicerad i samförstånd med Natur & Kultur 14/1 2000.

"Författaren avled 1967, varför vi inte har författarens tillstånd att publicera detta utdrag. Vi ber därför att om någon anhörig läser detta, och har invändningar till att detta är publicerat, att ringa Gunnar Ekdahl 08 - 32 25 18 eller Lars Kärrbäck 08 - 735 04 75".

Vad som händer på Tennstopet.

KALENDARIUM

April
Vårkråkan serveras traditionsenligt den 8 april och vi slår på stort under påskveckan och serverar en klassisk påskmeny med ljuvliga smaker för hela familjen. Inte att förglömma gör råvaran Sparris entré den 29e.

Mars
Våren smyger sig på och vårlamm gör stor entré till den 25e. Under påskveckan är det på Tennstopet du äter din påskmiddag.

Tennstopet Lita på Tennstopet
{img:title}

Vi ses på Stopet

Köp Boken om Tennstopet

Om väggar kunde tala skulle de på restaurang Tennstopet i Stockholm ha mycket att berätta, även om sådant som borde förtigas. Du hittar vår bok

Tennstopets Lucialunch

Historia

Tennstopets Lucialunch har sin egentliga upprinnelse i en händelse, skapad av en oförskylld lätt berusad spansk servitörs uppträdande, Lucialunch

Läs fortsättningen..