Matkalender

PÅ TENNSTOPET I ÅR

Se hela kalendern ...

Vår klassiska meny

MAT PÅ TENNSTOPET

När du vill ha mat som den var förr som smakar lika utsökt då som nu, helt enkelt tidlösa klassiker.

Läs mer

Vi har alltid ett bord för dig

VAR SÅ SÄKER

Ring oss eller boka ditt bord här på hemsidan.

Läs mer

Kulturlivet och restauranger.

Vattenhål för kreativitet.

Historia

Tennstopet är kanske den restaurang som har lämnat det största bidraget till det svenska kulturlivet.
Katinka Kant har utrett varför den kulturella och intellektuella eliten flockas på denna klassiska krog.

Är man nostalgiker och intresserad av Stockholmiana ska man besöka Restaurang Tennstopet i Vasastan. Få utskänkningsställen har en traditionsrikare historia. originellare sällskap att erbjuda och godare svensk husmanskost att servera.

Sedan 1965 har författare och konstnärer samlats i baren och i restaurangen på Dalagatan. Där träffar man Peter Dahl och DN-kåsören Bo Åkermark, där sitter Birgit Friggebo och TV1s producenter.

Vattenhål för kreativitet
Men Tennstopets historia är betydligt äldre än så. Sedan den 9 mars 1895 har krogen. som då låg i Klarakvarteren där tidningshusen fanns innan rivningsraseriet i innerstan började varit Stockholms egensinniga redaktörers, författarnas och konstnärernas favoritställe. Det var vattenhålet för många av dåtidens största och mest kreativa krafter.

Sitt namn fick krogen genom att tenngravören Bror Axel Santesson, 1891, köpte mamsell Hedvig Sjöbergs Schweizeri som låg i Rosenbad. Santesson dekorerade väggarna med Tennstop gjutna av hans far, farfar och farbror.

Vid flytten till Vattugatan, tog han tennstopen med sig och krogen som egentligen hette Schweizeri Rosenbad bytte namn till Tennstopet.

Vi ses på Tennstopet sa konstnären och trubaduren Vicke Andrén till Frik Axel Karlfeldt och målarprinsen Eugen långt innan krogen officiellt fått sitt namn.

Var man stamgäst som Carl Larsson, arkitekt Ferdinand Boberg som ritade både NK och huvudposten på Vasagatan. Oscar Björk professor på konstakademien och gluntarnas fader Gunnar Wennerberg kunde man utnämnas till kommendör eller Riddare av Tennstopet.

Då Klarakvarteren revs, flyttade tidningshusen från city och Tennstopet flyttade till Vasastan. I vad som var restaurang Runan byggdes Tennstopet upp igen. Bardisken som hämtats från London 1957 av dåvarande ägaren till Tennstopet Gunnar Wiberg flyttades till Dalagatan och Stockholms första Pub fick nytt liv.

Sedan 1976 ägs Tennstopet av Gunnar Ekdahl och hans hustru Monica. Monicas pappa, Bror Björud var vd för Grand Hotel i Saltsjöbaden. Då han ville äta ifred och utan att uppmärksammas smet han ner på Tennstopet berättar Gunnar Ekdahl.

"Jag dukade upp åt Stig Järrel inne på mitt kontor. Där satt han i ensamt majestät och njöt av den norrländska läckerheten."Köpte en krog över en Gin & Tonic
- En sån här krog skulle man ha. Jag vill köpa Tennstopet, sa Bror Björud,1971, till en av servitriserna, som rusade till källarmästare Wiberg med nyheten.

- Skicka in gubben på kontoret, blev svaret.

- Över en gin och tonic gjordes affären upp och min svärfar hade ännu en krog att sköta, minns, Gunnar.

Fem år senare köpte Gunnar krogen av sin svärfar. Gunnar och Monica Ekdahl har återinfört många av tennstopets gamla traditioner. Det serveras nu som då vald efter årstidsskiftningarna. I januari serveras lake, i februari vinterhare, i mars marskråka.

- Vi är såvitt jag vet den enda krogen i Stockholm som har Kråka på menyn. Det är en gammal svensk bondrätt. Men det måste vara sträckkråka från Mellaneuropa. Det ska vara pigga kråkor som lever i skogen och det gör de bara då de är unga, förklarar Gunnar Ekdahl som själv oftats är med då kronjägarna skjuter ihop till middagsmaten. Ett gammalt ordspråk säger: "Kråka skjuts på snö eller ätes oflugen".

Surströmming är en annan av Tennstopets traditioner som Ekdahls återinfört.

Stig Järrel ringde och frågade om vi serverade surströmming. Jag blev så paff att jag svarade ja visst, utan att tänka mig för. Vi hade inte ens tänkt på möjligheten att servera surströmming på krogen. Men hade jag lovat, så fick det bli så. Jag dukade upp åt Stig Järrel på mitt kontor. Där satt han i ensamt majestät och njöt av den norrländska läckerheten. Nu finns surströmming på menyn varje år, berättar Gunnar Ekdahl.Sant eller en skröna?
Otaliga är skrönorna som berättas om Tennstopets stamgäster. En del sanna och andra har bättrats på med åren.

Överingenjören vid Kungliga Tekniska Högskolan S A Andrée lär ha ätit sin sista lunch på Tennstopet innan han gav sig iväg på den ödesdigra Nordpolsexpeditionen med varmluftsballongen Örnen 1897. Andrée påstås ha skickat ett telegram adresserat:

Telegram.

Prissarna på Stopet, Stockholm
Sweden. Europe.
Sydpolen den 23 mars kl. 2,30 f.m.

Lemnat Nordpolen. Bara Skräp. Björnarna kitsliga. Ville tullbehandla oss som födoämnen. På hemväg. Undersökt Sydpolen i förbifarten.

Björnarna lika bråkiga som de norra. Belagt med kvarstad Fraenkels tulubb (fårskinnspäls) och Strindbergs sjöstöflar.

Helsa Prissarna på Stopet.

Lefve AxIarne.

Andrée.

Följande historia är dokumenterat sann:

Den legendariske fotografen Foto-Kalle på Stockholms Tidningen satt på Tennstopet på Vattugatan då han fick uppdraget att ge sig iväg till Stadion för att ta en publikbild. I stället för att ge sig ut i kylan beställde han in ett halvt kilo köttfärs, platta ut den på bardisken och tog en bild. Foto-Kalle visste att en publikbild tagen med blixt skulle bara visa vita prickar och inte bli bättre än en av köttfärsen. Han levererade sin bild av köttfärsen till tidningen och återvände till sina vänner i baren. "Publikbilden" hamnade på Stockholmstidningens förstasida!

Natten då Palme sköts satt ett femtiotal journalister och fotografer på Tennstopet och mindes 20-årsdagen av nedläggningen av Stockholms Tidningen. Stora delar av nyhetsjägarkåren var med andra ord totalt ovetandes om vad som hänt statsministern.

En kväll på Tennstopet kan med andra ord få konsekvenser för stamgästerna ur journalistkåren.

Av Katinka Kant
(tidigare publicerad i Stockholms Näringsliv Nr 2 1995)

Vad som händer på Tennstopet.

KALENDARIUM

April
Vårkråkan serveras traditionsenligt den 8 april och vi slår på stort under påskveckan och serverar en klassisk påskmeny med ljuvliga smaker för hela familjen. Inte att förglömma gör råvaran Sparris entré den 29e.

Mars
Våren smyger sig på och vårlamm gör stor entré till den 25e. Under påskveckan är det på Tennstopet du äter din påskmiddag.

Tennstopet Lita på Tennstopet
{img:title}

Vi ses på Stopet

Köp Boken om Tennstopet

Om väggar kunde tala skulle de på restaurang Tennstopet i Stockholm ha mycket att berätta, även om sådant som borde förtigas. Du hittar vår bok

Sjöbergs Café

HISTORIA

Det gamla Rosenbadshuset, Fredsgatan 27, vilket numera Stockholms Sparbank är inrymd, tillhörde också de mera "inrökta" gamla källar- och schweiz

Läs fortsättningen..